Reservoir Station

Designing the new Reservoir Station is about reconnecting the local context and an opportunity to  re-imagine the multi-modal transport hub. Genton has grasped the potential to connect two separate retail precincts which are currently divided by the rail corridor and resolving one of Melbourne’s largest and most complex road intersections.   These elements currently combine to form a substantial physical and visual barrier between two active retail streets, Edwardes Street and Broadway, both of which terminate at the station.

Maximising the station circulation to also act as a new civic plaza that facilitates the main east‐west connection and provides potential to activate the ground plane and intensify the vibrancy of the area. The precinct will become a place to meet, rest, gather, and provides much needed stepping stone to the broader public realm.

Located in the centre of Reservoir, and highly visible from surrounding streets, the new station provides an exceptional opportunity to create a strong sense of arrival and identity for Reservoir. Views and approach to the station have been studied and were instrumental in the development of a light and undulating canopy that references Reservoir’s historical past as key provider of water storage to the City of Melbourne. The canopy is extended down and around the rail culvert to provide a structure of a civic scale that acts as a central beacon signalling one’s arrival to Reservoir whether it be by foot, bike, rail or car.

Landscaping and built form are designed to reduce the visual impact of the elevated rail corridor structure required to separate the existing rail lines form the intersection. The civic plaza, with its landscaping and seating, provides an area of transition and respite. Improved car parking, cycle ways and pedestrian paths further enhance the amenity for the area allowing for safe and convenience inter-modal transitions.

Reservoir Station

Designing the new Reservoir Station is about reconnecting the local context and an opportunity to  re-imagine the multi-modal transport hub. Genton has grasped

Designing the new Reservoir Station is about reconnecting the local context and an opportunity to  re-imagine the multi-modal transport hub. Genton has grasped the potential to connect two separate retail precincts which are currently divided by the rail corridor and resolving one of Melbourne’s largest and most complex road intersections.   These elements currently combine to form a substantial physical and visual barrier between two active retail streets, Edwardes Street and Broadway, both of which terminate at the station.

Maximising the station circulation to also act as a new civic plaza that facilitates the main east‐west connection and provides potential to activate the ground plane and intensify the vibrancy of the area. The precinct will become a place to meet, rest, gather, and provides much needed stepping stone to the broader public realm.

Located in the centre of Reservoir, and highly visible from surrounding streets, the new station provides an exceptional opportunity to create a strong sense of arrival and identity for Reservoir. Views and approach to the station have been studied and were instrumental in the development of a light and undulating canopy that references Reservoir’s historical past as key provider of water storage to the City of Melbourne. The canopy is extended down and around the rail culvert to provide a structure of a civic scale that acts as a central beacon signalling one’s arrival to Reservoir whether it be by foot, bike, rail or car.

Landscaping and built form are designed to reduce the visual impact of the elevated rail corridor structure required to separate the existing rail lines form the intersection. The civic plaza, with its landscaping and seating, provides an area of transition and respite. Improved car parking, cycle ways and pedestrian paths further enhance the amenity for the area allowing for safe and convenience inter-modal transitions.

Read More